Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

γλυκακι για να μια γλυκια πρωτοχρονια...

"ο καινουριος χρονος φτανει να χεις στο τραπεζι σου γλυκα.." γι αυτο λοιπον καιρος για εκμεκ..μμμ.. αγαπημενο...και να η συνταγη..

Τι χρειαζόμαστε:

  • 500 γρ. κανταϊφι
  • βούτυρο (μαργαρίνης ή οτιδήποτε άλλο )
Για το σιρόπι:
  • 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 1/2 ποτήρια νερό
  • λίγες σταγόνες λεμόνι
Για την επικάλυψη:
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος Νουνού
  • 3 κ.σ. άχνη
  • λίγα φιστίκια Αιγίνης ( προεραιτικά )
Υλικά για την κρέμα:
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 λιτρο γάλα
  • 4 κροκοί αυγών
  • 100 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 500 γρ. κρεμά γάλακτος

  • Ζεσταινουμε σε μια κατσαρολα το γαλα, λιγο πριν βρασει προσθέτουμε τη μισή ζαχαρη και ανακατευουμε.
  • Σε ένα μπολ ριχνουμε την άλλη μισή ζάχαρη και το αλεύρι.
  • Με μια κουτάλα προσθέτουμε λίγο από το γάλα που βράζει, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τους κροκούς.
  • Στην συνεχεία, προσθέτουμε το μείγμα αυτό στην κατσαρόλα με το γάλα.
  • Αφήνουμε την κρεμά για 2 λεπτά να βράσει και την απομακρύνουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και την βανίλια ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει για 2 ώρες.
  • Αφού κρυώσει η κρεμά, την ανακατεύουμε καλά και στην συνεχεία προσθέτουμε 500 γρ. χτυπημενη κρεμά γάλακτος. Η κρεμά για την γέμιση είναι έτοιμη.
  • Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε 1 λιτρο κρεμά γάλακτος και την αχνή ζάχαρη ώστε να φτιάξουμε τη Σαντιγύ.


  • Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ορθογώνιο ταψί.
  • Ανοίγουμε το κανταϊφι με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι οι ίνες του κολλημένες μεταξύ τους
  • Το βάζουμε στο ταψί και το ραντίζουμε με βούτυρο
  • Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσει ελαφρώς
  • Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε λίγο και το περιχύνουμε προσεκτικά με το ζεστό σιρόπι (όχι καυτά) που ήδη έχουμε δέσει βράζοντας το για 8-10 λεπτά

  •   ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ....

    1 σχόλιο:

    Ανώνυμος είπε...

    τα φυστίκια ανάλατα...οκ η κρέμα όμως αυτή δεν παίζεται!!Σας προτείνω να την χρησιμοποιήσετε παντού!