ηρθε η ωρα για ζεστο ψωμακι...πραγματικα δεν ειναι δυσκολο..και δεν σκεφτεσαι για ψωμι τουλαχιστον 3 μερουλες..και οταν βγαινει ζεστο ειναι κολαση...
Όταν η ζύμη φουσκώσει ρίχνουμε δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αραιώνουμε, προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα υπόλοιπα αλεύρια αναμειγμένα μέχρι να γίνει μια ομοιογενή ζύμη.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε πάλι να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον για 40-50 λεπτά. Πλάθεται σε ότι σχήμα θέλετε τα ψωμιά και τα τοποθετείτε αλευρωμενοταψι. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά και τα ψήνουμε σε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτα και λιγο ακομα αναλογα με τον φουρνο...αυτο ηταν...δυσκολο;
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό αλεύρι λευκό
- 1/2 κιλό αλεύρι σταρένιο ή κρίθινο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 25 γρ. μαγιά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:Σε δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό διαλύουμε την μαγιά και το μείγμα το βάζουμε σε μια λεκάνη. Προσθέτουμε στη μαγιά το μισό λευκό αλεύρι, ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός πηχτός. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να "ανέβει" να διπλασιαστεί σε όγκο & να σχηματιστούν φουσκάλες.
Όταν η ζύμη φουσκώσει ρίχνουμε δυο φλιτζάνια χλιαρό νερό και το αραιώνουμε, προσθέτουμε αλάτι, ελαιόλαδο και σιγά σιγά τα υπόλοιπα αλεύρια αναμειγμένα μέχρι να γίνει μια ομοιογενή ζύμη.
Σκεπάζουμε την ζύμη και την αφήνουμε πάλι να ανέβει σε ζεστό περιβάλλον για 40-50 λεπτά. Πλάθεται σε ότι σχήμα θέλετε τα ψωμιά και τα τοποθετείτε αλευρωμενοταψι. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά και τα ψήνουμε σε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτα και λιγο ακομα αναλογα με τον φουρνο...αυτο ηταν...δυσκολο;
4 σχόλια:
τελειο το ψωμι μολις το εβγαλα απο τον φουρνο
ελειπε ενα τετοιο blog μπραβο συνεχισε την καλη δουλεια
βαλε και καμια συνταγη για κατσικακι με αγρια χορταρικα
προτείνω αντί για αλεύρωμα ταψιού λαδόκολλα ...έτσι ούτε και το ταψί λερώνεται αλλά ούτε και κολλάει!
Συνέχισε την καλή δουλειά γιατί αυτά τελικά αφορούν όλους μας!
Δημοσίευση σχολίου